lördag 8 september 2012

Min japanska hörna...
Idag har jag tagit lite bilder från min trädgård där förändring är på gång...
Allt började med att vi skulle ha mer sjöstenar på rabatten på framsidan av huset. Vi fick för mycket stenar så jag började planera att göra om i trädgården. Fick en ide att lägga till en japansk hörna, och resultatet blev det som syns i bilderna.

Den japanska trädgården skiljer sig ganska mycket från en traditionell västerländsk. I sin renaste zenbuddistiska form kan den helt enkelt bestå av lite grus och några stenar. Den strama miljön ska hjälpa oss fram till ett totalt lugn, ett tillstånd där inga tankar längre stör.
Stenar och vatten, eller krattat grus som står för vatten, är det viktigaste i en japansk trädgård. Sist kommer växterna och de där detaljerna som vi uppfattar som exotiskt japanska. Så den som vill ha en japan inspirerad trädgård behöver inte alls springa och köpa lyktor, pagoder, broar och slamriga vattenspel, eller skaffa så många "japanska" växter som möjligt. Tvärtom är det enkelheten och återhållsamheten som är mest äkta. Tanken bakom ska bara kännas, inte synas. 
Källa: Japanska trädgårdar av Christa Holm


...A garden is not complete
until nothing more can be removed...           

1 kommentar:

  1. Hej...Jag hamnade här på din blogg via en bloggportal.
    Den trädgården ser betydligt frächare ut än min,den på minne rmera om en urskog just nu!
    Jag skall kolla rundt lite i länkerna du har på din sida,jag misste min mamma i självmord,för över tjugo år sedan,men det smärtar fortfarande...
    Ha det så godt./Sölvi

    SvaraRadera