torsdag 14 april 2011

Barfotaträning...


Jag har blivit biten av barfotalöpning...

Allt började med att jag läst Jonas Coltings bok "Den nakna hälsan". Tänkte läsa mer om hälsa, kost och träning och hittade detta:
"De moderna löparskorna är en av de sämsta uppfinningarna som har gjorts" säger Jonas Colting.

Finns det sanning i det?
Jag tror att barfotalöpning faktiskt hjälper till att stärka upp muskler och leder och skyddar från skador relaterade till löpning.
Varför har jag har hela tiden blivit uppmanad att köpa de jogging- och träningsskor som har mest stöddämpning och stabilitet. Är det en bidragande orsak att mina vrister och knän är så instabila att jag måste träna mer balans och styrka!!!

Jag köpte i lördags mina första skor för barfotalöpning, Vivo Barefoot Evo från Terra Plana.
Har testat skorna hemma nu och trivs med känslan att gå utan skor...
 
En studie publicerad i vetenskapstidskriften Nature visar att löpning utan skor ger effektivare steg med framsträckta tår, mer spänst i benen, en jämnare rörelse framåt och en något lägre tyngdpunkt i kroppen.

Vivo Barefoot har äntligen befriat våra fötter! Med en unik design, baserat på den enkla principen att gå barfota, är det naturligaste och hälsosammaste för våra fötter. 
  • Barfotalöpning STÄRKER

  • Barfotalöpning STIMULERAR

  • Barfotalöpning främjar en NATURLIG HÅLLNING

The Evos yttersula är endast 3 mm tjock och smal i passformen för att ge stöd åt foten. Innersulan används endast i början. Efterhand som kroppen tränas upp kan också innersulan avlägsnas. 
Med The Evo stimuleras fotens alla nerver (ca 200 000) och ger löparen en bättre - rakare - hållning och bättre blodcirkulation i foten.

En viktig sak är också att skon är tillverkad av miljövänlig PU plast med mindre skadliga kemikalier i tillverkningsprocessen och helt utan krom. Materialet släpper igenom luft och tillåter foten att andas. Yttersulan är av återvunnet bilgummi och innersulan består av återvunna PET-flaskor.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar