måndag 6 december 2010

Världens bästa land...

Grattis Finland, som i en komplicerad och sofistikerad undersökning rankas som Världens Bästa Land.

Det är nyhetsmagasinet Newsweek, som med hjälp av nobelpristagare, tankesmedjor, McKinsey, hälsoinstitut, samhällsforskare med flera skapat en lista som svarar på frågan: ”Vilket land ger er störst möjlighet att leva ett liv med god hälsa, trygghet, tämligen välbärgat och med möjlighet att röra sig uppåt på samhällsstegen?” Kriterierna är ”utbildning, hälsa, livskvalitet, ekonomisk konkurrensförmåga och den politiska miljön”. 


Dn den 25 november 2010: "Finland är redan nu det bästa landet i världen. För att vara ett så litet land besitter Finland otroligt mycket styrka och potential för att lösa världens värsta gissel. Om Finland inte redan fanns, borde det uppfinnas nu. Det finns ett uppdrag för oss", heter det i rapportens sammanfattning som målar upp ett Finland om 20 år som är engagerat i konfliktlösning världen över och lockar till sig såväl investerare som forskare och experter."
"Drömmen om att få studera och arbeta i Finland sprider sig över hela världen."

"Få frågor väcker så mycket känslor som nationell identitet. Sauna, sisu, Sibelius, vinterkriget, Hannes Kolehmainen, Paavo Nurmi fick länge utgöra de nationella symbolerna. För femton år sedan fick de sällskap av Nokia och senare Pisa-jämförelsen, som visade skolsystemets överlägsenhet." (HBL 2010-11-26)

Finland firar sin självständighet idag. Den 6 december 1917 förklarade det autonoma storfurstendömet sig fritt från Ryssland. 

Trevlig självständighetsdag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar